Actueel

Nieuws

Hypotheekgesprek waar je maar wil Lokaal nieuws vrijdag 15 maart 2019

Hypotheekgesprek waar je maar wil

Reistijd besparen en misschien zelfs je sloffen aanhouden? Dat kan sinds kort, want voor een gesprek met een financieel adviseur van de Rabobank over je hypotheek hoef je de deur niet per se meer uit. Je voert het gesprek via video met je eigen computer of tablet, vanaf elke plek waar je online bent.

Echt een uitkomst

‘Daarmee bieden we klanten weer een extra kanaal om met ons in contact te komen’, zegt Marvin Verweij, Financieel Adviseur bij de Rabobank. ‘Voor sommige mensen is dat echt een uitkomst. Zo hoef je voor een videogesprek geen oppas te regelen of door slecht weer te reizen. En laatst sprak ik met iemand die voor zijn werk in Engeland zat. Een ander mooi voorbeeld was een gesprek met een schipper en zijn vrouw. Zij logde in vanuit huis, hij vanaf het schip en ik vanaf kantoor. Het is ook zeker niet iets alleen voor jongere mensen. Mijn collega had een gesprek met een ouder persoon die nog handiger was in het videochatten dan zij.’

Net iets anders

Natuurlijk voelt zo’n videogesprek anders dan als je elkaar echt ziet. ‘De meeste klanten geven de voorkeur aan een persoonlijk gesprek de videochat is daar dan ook zeker geen vervanger van. Je moet het echt zien als aanvulling. We zijn nog niet zo lang gestart en ik heb nu zo’n tien gesprekken gevoerd. Ik log een kwartier voor de afspraak in, zodat mensen mij direct zien als ze online komen. In het begin is het vaak wat onwennig, maar na een paar minuten is iedereen op zijn gemak. Ik kan mijn computerscherm delen, waardoor ze precies kunnen zien wat ik doe. Doordat je steeds allemaal naar het scherm – en dus naar elkaar-  kijkt, heb je toch het gevoel dat het dichtbij is. Precies zoals wij het graag willen.’

Ook een videogesprek?

Een videogesprek kan bijvoorbeeld gaan over het kopen van een huis, het oversluiten van je hypotheek of het verhogen van je hypotheek. Meer weten of een afspraak maken? Dat kan via www.rabobank.nl/particulieren/ hypotheek/afspraak-maken .

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw Lokaal nieuws maandag 17 december 2018

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Juist bij een woning die nog gebouwd moet worden, krijg je te maken met zaken die typisch zijn voor nieuwbouw. Anders dan wanneer je een bestaande woning zou kopen. Niet iedereen kent de terminologie.  

Een woning kopen doen we maar een paar keer in ons leven. Juist daarom is het belangrijk deze aankoop bewust en weloverwogen te doen. Je oriënteert op de woningen in een buurt waar je graag zou willen wonen en je bepaalt waar je behoefte aan hebt. Een groot huis met een tuin, een appartement of een bungalow bijvoorbeeld. Je laat je goed voorlichten over je hypotheekvorm en vervolgens raak je in gesprek over die ene woning die je zo graag zou willen. Bij een nieuwbouwwoning komen er dan termen voorbij die niet altijd even duidelijk zijn. We zetten de vijf belangrijkste op een rij en geven uitleg.

Bouwrente

Als de koopovereenkomst is getekend is de woning nog niet opgeleverd. Die moet immers nog gebouwd worden. De periode vanaf het tekenen van de overeenkomst tot aan de oplevering van het huis, moet er rente worden betaald, bouwrente of grondrente genoemd. Pas bij het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris stopt het betalen van de grond- of bouwrente aan de aannemer.

Vrij op naam

Bij het kopen van een kavel of een nieuwbouwwoning worden er geen kosten koper in rekening gebracht. Het zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar van een huis te worden zoals overdrachtbelasting (2 procent van de woningprijs) en notariskosten voor de hypotheekakte.

Bouwdepot

De afgesloten hypotheeksom wordt in een bouwdepot gestort. Daarvan wordt de verdere bouw van de woning gefinancierd. Je ontvangt rente over het bedrag dat in het bouwdepot is gestort.

Vooroplevering

Een vooroplevering vindt plaats een week voordat het huis wordt opgeleverd. De aannemer gaat samen met de toekomstige bewoner de woning inspecteren. Het doel: er voor zorgen dat er geen gebreken zijn bij de uiteindelijke oplevering. Mochten er dus gebreken blijken, dan moeten die eigenlijk in die tussenliggende week nog verholpen worden.

Ruwbouwopties

Dit zijn wijzigingen die aan de woning worden aangebracht die zo groot zijn dat ze belangrijk zijn voor de constructie van het huis en ook de voorbereiding van de bouw beïnvloeden.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Albrandswaard.

Aanmelden